Fantastisk forvandling af bedsteforældrenes hjem

Bedsteforældrenes 70’er hus fik nyt liv og et moderne pust

Da Mette og Rasmus Studstrup overtog Rasmus’ bedsteforældres hus, var de ikke i tvivl om, at de ville opgradere den ældre bolig fra 70’erne til et moderne hjem. Samtidig ønskede parret at bevare nogle af de detaljer, der gør huset særligt. Lundhilds tegnestue hjalp parret til at finde den perfekte balance.

Da Mette og Rasmus Studstrup i 2016 overtog 70’er huset i Højbjerg syd for Aarhus, var det ikke bare en helt almindelig husoverdragelse for parret. Husets tidligere ejere var nemlig Rasmus’ farmor og farfar. Mette og Rasmus stod derfor overfor et byggeprojekt, der havde til udfordring at kombinere diverse barndomsminder med de ønsker, de selv havde til et fremtidigt og moderne hjem for en småbørnsfamilie.

Det er min farmor og farfars hus, og det skal man stadigvæk kunne se, men vi havde samtidig brug for at få opgraderet huset, så vi kan bo her de næste 30 år. Vi vil gerne kunne blive bedsteforældre i mine bedsteforældres hus, og det krævede lidt arbejde, forklarer Rasmus Studstrup.

Parret fik derfor hurtigt taget kontakt til Lundhilds tegnestue, og samtaleemnerne på de indledende møder drejede sig blandt andet om at få mere lys ind i den ellers mørke villa. Det skete ved at fjerne et stort udhæng på huset og ved at tilpasse vinduerne, der både gør boligen mere lys og mere moderne. Det er samtidig med til at sikre et mere ensartet udtryk på husets facade, der er blevet vandskuret i lys grå.

Fra hjemmets indgang er der desuden etableret et fantastisk kig til både køkken/alrum og opholdsstue, der er blevet udvidet, hvilket har stor betydning for parret.

Rasmus bruger generelt meget tid i køkkenet, og som familie bruger vi meget tid sammen i både køkkenet og i stuen, så det var en prioritet for os, at det blev et rum, hvor der var plads til os alle sammen, siger Mette Studstrup, der har parrets knap 1-årige datter på skødet.

Detaljer fra barndommen

Foruden at få opgraderet boligen til et mere moderne hjem var det for både Rasmus og Mette vigtigt at bevare nogle af de små detaljer, som Rasmus kan huske fra sin barndom, når han kom i huset hos sin farfar og farmor.

Jeg er vokset op lige rundt om hjørnet herfra, så jeg har mange minder fra området, men i særdeleshed også fra huset. Eksempelvis står min farfars gamle skrivebord på præcis sammen placering, hvor vi har vores lille kontor i dag. Vi har desuden bevaret de gamle mursten og pejsen, fordi det på en eller anden måde bare er en del af husets sjæl, siger Rasmus Studstrup.

Han forklarer videre, at parret havde gjort sig mange tanker om, hvordan det nye hus skulle se ud i kombination med de gamle minder, og at det her var ideelt at have en partner som Lundhilds tegnestue med på holdet.

Vi anede sådan set ikke, hvad vi gik ind til. Man kan forsøge at læse nok så meget selv, men vi er jo ikke eksperter. Vi ved ikke, hvilke lofter og hvilke tegl der lige er det rette valg for os i forhold til at kombinere det med vores ønsker og de eksisterende elementer, vi gerne ville bevare, siger Rasmus Studstrup, mens Mette supplerer:

Lundhilds var rigtig gode til at komme med nogle få valgmuligheder til os, som gjorde processen lidt mere enkel, og så var de gode til at komme med forslag til, hvad der kunne fungere godt i vores hverdag. Eksempelvis det multimedie-rum vi har fået, det var vi aldrig selv kommet i tanke om, siger Mette Studstrup.

Kontakt på afstand

Mens det meste af ombygningen stod på, boede parret i København, og det var derfor vigtigt for dem at bevare en god kommunikation, når de ikke selv havde mulighed for at være til stede på byggepladsen.

Vi havde et rigtig godt samarbejde med Lundhilds’ bygningskonstruktør på pladsen, som holdt snor i det hele og håndterede de udfordringer, der måtte opstå undervejs. Vi havde enkelte personlige møder undervejs, men Lundhilds var ellers gode til at holde os opdateret via mails og telefon, siger Rasmus Studstrup.

Til juni 2019 har Mette og Rasmus boet i deres nye hjem i et år, og der er faktisk kun en enkelt ting, som parret har kig på at skulle have ændret.

Vi mangler simpelthen en dør ud til vores baggang, for vores vaskemaskine larmer lidt mere, end vi havde regnet med, siger Mette Studstrup og smågriner:

Ellers er vi ufatteligt godt tilfredse med det hus, vi har fået. Det er en god kombination af gamle minder og et nyt, lyst hjem, hvor vi kan se os selv bo de næste mange år, siger hun.

Se mere om Hørhavevej

Tilbage til oversigt